Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin ilk ve tek Aktif Yaşam Parkı’nı Sazova Mahallesi’ndeki 45 bin metrekarelik alanda hizmete açtı.
1980’li yıllarda belediye fidanlığı olarak kullanılan sonrasında mahalleli tarafından sebze bahçesi olarak kullanılan alanda onlarca çam ağacı bulunuyor.
Aktif Yaşam Parkı içerisinde yürüyüş-koşu ve bisiklet yolları, çocuk oyun alanı, dinleme alanı, spor ve ileri yaş egzersiz alanları, sanat ve eğitim alanları, serbest etkinlik alanı, botanik alanlar, kafe ve oturma alanları, kütüphane, macera ve keşif alanı ile otopark yer alıyor.
Eskişehirlilere emanet etti
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, Aktif Yaşam Parkı’nın açılışında yaptığı konuşmasında, kuşaklar arası iletişimin gelişmesine katkı sağlamak amacıyla hazırladıkları parkın Eskişehir’de ve Türkiye’de ilk ve tek olduğunu belirtti. Parkın 7’den 77’ye her yaştan vatandaşa hitap ettiğini söyleyen Ünlüce, “Kuşaklar ve nesiller arası buluşmaları yaratacak, iletişimi artıracak bir parkımız oldu. Burada torunun elinden tutmuş bir dede, kızının koluna girmiş bir baba, annesinin omzuna yaslanmış bir oğul göreceğiz. Eskişehir aynı zamanda yaşlı dostu bir şehirdir… Vatandaşlarımızın keyifli ve huzurlu zaman geçirmelerine olanak sağlayacak parkımız, çocuklarımızın da parkurlarda gönüllerince eğlenebilmesine imkan tanıyacak. Kamp sandalyeleriyle oturabilecek, bisikletle gezebilecek ve evcil hayvanlarıyla parkın tadını çıkarabileceksiniz. 80’li, 90’lı yıllarda başlayan ve mahalle halkının sahip çıkmasıyla bu kadim ağaçlar bugüne kadar gelmiş. Aslında bu park da kuşaktan kuşağa bize emanet edilmiş. Eskişehir ve Türkiye için çok özel bir park… Bu parkı sizlere emanet ediyorum” ifadeleri kullandı.
1999 yılında Eskişehir çöldü…
Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Eskişehir’in kişi başına düşen yeşil alan miktarı ile tüm ülkeye örnek olduğunu söyledi. “Çevrenin konuşulmadığı dönemde, biz çevreci olduk” diyen Ataç, şunları belirtti: “Eskişehir, 1999 yılında Hoca (Yılmaz Büyükerşen) ile seçildiğimizde bir çöldü. Bugün büyük parkları ve yeşil alanlarıyla Türkiye’de farklı bir konuma geldi. Tepebaşı’nda 2 bin 500 dönüm çim sulaması yapıyoruz. Büyükşehir ile birlikte Tepebaşı’ndaki parkların oranıyla kişi başına 11 ila 12 metrekare yer düşüyor. Türkiye’nin ortalaması 4-5 metrekare. Bunlar emekle oldu. Çevrenin konuşulmadığı dönemde, biz çevreci olduk. 1999’dan bu yana belediyemizin barınağı var. Türkiye’de kaç tane belediyede var. Biz insan, çevre ve hayvan dostuyuz. Fabrikalar Bölgesi’nin olduğu alanda eski Mühendisler Un Fabrikası’nın bahçesi çok çamlıktı. Yaklaşık 9 dönümlük çamlık alanı olduğu gibi koruyoruz. Bank dahi koymadık…”
Ünlüce, dünya görüşünü bu parka yansıtmış
Sazova’daki Aktif Yaşam Parkı içerisinde yer alan çam ağaçlarının eski Eskişehir Belediye Başkanı Selami Vardar dönemimde dikildiğinden bahseden Ataç, “Burası yıllarca bekledi, Ayşe Ünlüce’ye nasip oldu. Ayşe Başkanımız hakkediyor… Dünya görüşünü burada yansıtıyor. Orta Anadolu’daki şehirlere gitseniz üzülürsünüz. Eskişehir’imiz 25 yılda bambaşka bir yere geldi. Daha önümüzde yapılacak işler var. 25 yıl eğilmedik, bükülmedik. Bu adamlara ‘eyvallah’ demedik, bir şey istemedik. Türkiye’de çoban ateşini yakan il, Eskişehir’dir. CHP, bugün yüzde 32 ise Eskişehir’in sayesindedir. İktidar yerel yönetimlerle gerçekleşecek. Eğer yerelde güçlü değilseniz hiçbir yerde güçlü değilsiniz.
Çamlıca nereden nereye geldi. Ben başkan olduğumda Çamlıca’da hiçbir şey yoktu. 20 bin nüfuslu mahalle şimdi 65 bin nüfusa ulaştı. Eskişehirliler, Çamlıca’dan ev almak için yarışıyorlar” diye konuştu.