Eskişehir Şeker Fabrikası, 90’ıncı kuruluş yıldönümünü kutluyor.
Şeker sanayinin Türkiye’deki 3’üncü fabrikası olan Eskişehir Şeker Fabrikası, bir asra dayanan üretim serüveninde başta Eskişehir tarımı olmak üzere kent sanayisinin gelişimini de önemli katkıları oldu.
Anadolu Şeker Fabrikaları Türk A.Ş. tarafından 3 milyon sermaye ile kurulan Türkşeker Eskişehir Fabrikası’nın temelleri 1 Şubat 1933 yılında atıldı. İnşaat ve montaj işleri altı ay gibi kısa bir sürede tamamlanan fabrika, 5 Aralık 1933’te dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ile başbakan Celal Bayar’ın katıldığı törenle işletmeye açıldı.
Türkşeker Eskişehir Şeker Fabrikası işletmeye açıldığı yıl, 83 bin 157 ton pancar işleyerek, 12 bin 124 ton şeker elde etti. Günde bin 500 ton pancar işlemek üzere kurulan fabrika, yapılan ıslahlarla bir sonraki yıl işletme kapasitesi günde bin 800 ton pancara çıkardı. Üretim kapasitesiyle Türkiye’ni en büyük şeker fabrikası olma özelliğine sahip Eskişehir Şeker Fabrikası, günümüzde günlük 8 bin 200 ton pancar işleme kapasitesine sahip. Yılda ortalama 140 gün şeker üretim faaliyetlerine devam eden fabrika, günde ortalama bin 200 ton, yılda ise ortalama 150 bin ton şeker üretiyor.