Anadolu Üniversitesi Eczacılık ve Sağlık Kulübü’nün düzenlediği Onkoloji 101 etkinliği Öğrenci Merkezi Salon 2009’da gerçekleştirildi. Doç. Dr. Hasan Üstün, Uzm. Dyt. Lalenur Balcı, Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Sami Boşnak ve Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülay Büyükköroğlu’nun konuşmacı olarak yer aldığı etkinliğe Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Teknoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Müzeyyen Demirel, Eczacılık ve Sağlık Kulübü danışmanı Doç. Dr. Evrim Yenilmez ’in yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı.
Doç. Dr. Hasan Üstün “Çevresel koşullar gen yapısını değiştiriyor”
Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Doç. Dr. Hasan Üstün, konuşmasında ilk olarak kanserin ne olduğunu, çevresel koşulların gen yapısını değiştirerek kansere yakalanma riskini nasıl artırdığını paylaştı. Doç. Dr. Üstün konuşmasının devamında: “Dünyada kanserin artma sebebi yalnızca stres, hazır gıdalar ve dış etkiler değil. Eskiden bir insan ömrünün ortalama süresi 35 yıl iken günümüzde bu ortalama 81 yıla kadar çıkmış durumda. Her geçen yıl beklenilen ömür süresi uzuyor. Yaşam süresi uzadığı için aslında kanseri daha fazla görmeye başladık. İnsan ömrünün uzamasından kaynaklı bir insan, yaşam süresince birden fazla kez kansere yakalanıyor.” dedi.
Uzm. Dyt. Lalenur Balcı: “Beslenme herkesin dikkat etmesi gereken bir konu”
Sözlerine Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) kanser verilerine yer vererek başlayan Uzm. Dyt. Lalenur Balcı, “Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada 19 milyon kanser hastası bulunuyor. 2030 yılında bu sayının 30 milyona kadar çıkabileceği öngörülüyor.” dedi. Sağlıklı beslenmenin kanser üzerindeki etkisine değinen Uzm. Dyt. Balcı, “Çalışmalara bakıldığında sağlıklı beslenmenin yüzde 35 oranında kanser üzerinde olumlu etkileri olduğu görülüyor, ne kadar sağlıklı beslenirsek kanseri iyileştirmek o kadar hızlı olacaktır.”
Doç. Dr. Gülay Büyükköroğlu: “Tedavi sürecinde motivasyon çok önemli”
Konuşmasında kanser geçmişinden bahseden Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülay Büyükköroğlu, hastalık süresince geçirdiği aşamaları aktardı. Doç Dr. Büyükköroğlu, kanserli birey psikolojisi, motivasyon ve erken tanının önemine vurgu yaparak konuya şu cümlelerle dikkat çekti: “Kanser olduğumu öğrendiğimde durumu kabullenmeye çalıştım ama aynı zamanda da reddettim. Üzüntünün kanseri beslediğini biliyoruz bu yüzden kanserliyim psikolojisine girmek yerine normal hayatıma devam etmeye çalıştım. Tedavi sürecinde motivasyon çok önemli.”
Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Sami Boşnak: “Kanser ilaçlarının kişiye özel verilmesi gerekiyor”
Panele çevrim içi olarak katılan Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Sami Boşnak, kanser ilaçlarının insan vücuduna etkisinden dolayı kişiye özel hazırlanmasının önemine değinerek şunları belirtti: “Onkoloji eczacılığı esasında hastane eczacılığının onkoloji alanında kendini yetiştirmesiyle, merakıyla ortaya çıkmış bir dal. Hâlihazırda kanser hastaları var ve bu kanser hastalarına kişiye özel ilaç hazırlanması gerekiyor. 2007 öncesinde ilaç hazırlama işlemleri hemşireler tarafından yapılıyordu. Şimdi ise Türkiye’de özelleştirilmiş ilaç hazırlama üniteleri var. Kanser ilaçları toksik bakımdan yüksek olduğu için hazırlanan ilaçların kişinin yapısına uygun verilmesi gerekiyor.”
Panelin sonunda konuşmacılara, Anadolu Üniversitesi Eczacılık ve Sağlık Kulübü tarafından teşekkür belgeleri takdim edildi.