banner536

ALPULU ÇİFTÇİLERDEN SU TEPKİSİ

Alpulu çiftçiler, Porsuk Barajı suyunun Polatlı’ya verilmesine tepki gösterdi.

ALPULU ÇİFTÇİLERDEN SU TEPKİSİ
21 Temmuz 2018 Cumartesi 18:32

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, CHP Milletvekilleri Utku Çakırözer ve Jale Nur Süllü, Alpu’nun Gündüzler Mahallesi’ndeki çiftçilerle bir araya gelerek, Eskişehir’i suyuna sahip çıkmaya davet etti.

Susuzluk tehlikesi ile karşı karşıyayız

CHP Milletvekili Çakırözer, Eskişehir’in susuzluk tehlikesi ile karşı karşıya olduğuna dikkat çekerek, “Eskişehirlilerin su hakkı gasp edilmekte. Porsuk Çayı bu mevsimde olması gerekenin çok ötesi bir debiyle akmakta. Çünkü Porsuk Barajı’ndan, Porsuk yatağına su verildi. Yılbaşında yüzde 55 olan Porsuk Barajı’nın doluluk oranını bugünlerde yüzde 40’ın altına düşmüş durumda. Önümüzdeki günlerde yüzde 30’un altına düşmesi Eskişehirlilerin sağlıklı su kullanımı konusunda çok önemli kaygıları ve riskleri beraberinde getirecek” dedi. 

Siyasi baskı yapılıyor

Ankara’da iktidar kanalıyla ilgili Bakanlığa baskı yapılarak, Porsuk Barajı’nın kapaklarının Polatlı’ya açıldığını iddia eden Çakırözer, “Biz demiyoruz; ‘çiftçiler üretim yapmasın.’ Ama bunun iyi bir şekilde planlanması lazım. Bundan birkaç yıl önce bahsettiğimiz illerde kuru tarım yapılıyordu. Ama hepsi sulu tarıma geçtiler. Çünkü Porsuk Çayı’nın sularını rahatlıkla kullanabildiklerini gördüler. Şuanda çok büyük bir tehlike ile karşı karşıyayız. 2014’te yaşanan kuraklığı hepiniz hatırlarsınız. O dönem 21 santim olan derinlik şimdi 19’a düştü. Bu çok tehlikeli ve kaygı verici. Ankara’da DSİ’nin bağlı bulunduğu Bakanlığa yapılan siyasi baskıyla Eskişehir çiftçisinin, sadece çiftimizin de değil Eskişehirlilerin genel kullanımı için gerekli suyun sürdürülebilirliği tehlikede.  Hepimiz, aynı zamanda iktidar partisi milletvekilli arkadaşlarımızla Ankara’daki bu baskıyı sona erdirmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

Eskişehir’in su ihtiyacı olumsuz yönde etkileniyor

Milletvekili Süllü, Polatlı’ya açılan kapakların Eskişehir’in su ihtiyacını olumsuz yönde etkilediğini belirterek, “Doğal koşullara bağlı olarak, küresel ısınmanın da etkisiyle dünyada su kaynakları gün geçtikçe azalıyor. Şehir olarak sahip olduğumuz en önemli değerlerden biri Porsuk Barajımız. Porsuk Barajı’ndan, Ankara Polatlı’ya açılan kapaklar, Eskişehir’in su ihtiyacını olumsuz yönde etkiliyor. Porsuk Barajı’nın yüzde 35’in altına düşmesi demek, Eskişehirli çiftçilerin bu sudan faydalanamaması anlamına geliyor” diye konuştu. 

Barajın su seviyesi yüzde 40’larda

Eskişehir Sulama Birliği eski Başkanı Selami Ayaz,  Eskişehirlileri suyuna sahip çıkmaya davet ederek, şunları kaydetti: “Porsuk Barajı’nın seviyesi şuanda yüzde 40’larda. Porsuk Barajı, Eskişehir’e içme, kullanma ve tarımsal sulama için yapılmış bir baraj.  Şuanda Porsuk yatağına su verilmekte. Polatlı’nın, Sivrihisar’ın köylerine su veriliyor.  Burada yaşayan çiftçiler kışın yeşil bitki ekmemeleri konusunda uyarıldı. Ona rağmen Ankara’dan talimat var diye baskı ile Porsuk Barajı’ndan,   Porsuk yatağına su verilmekte. Bunun önlenmesi lazım. Tehlike çok büyük.”

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.