Köy Enstitülerinin kuruluşunun 80 yılı dolayısıyla açıklamalarda bulunan Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Faik Alkan, “Şu an ki eğitim sistemimizin en temel sorunu bilimsellikten uzak eşitsizliğe dayalı olmasıdır. Yaratılmak istenen ise eleştirmeyen, sorgulamayan bir öğrenci modelidir” dedi.
Alkan yazılı olarak yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: Korona salgını bütün dünyaya ve ülkemize bilimin önemini bir kez daha hatırlatmıştır. Aynı zamanda bu salgın halk sağlığının korunabilmesi için bilimsel bilgiye, altyapıya ve donanıma ihtiyaç olduğu kadar çağdaş bir eğitimin de olmazsa olmaz olduğunu kanıtlamıştır. Şu an ki eğitim sistemimizin en temel sorunu bilimsellikten uzak eşitsizliğe dayalı olmasıdır. Yaratılmak istenen ise eleştirmeyen, sorgulamayan bir öğrenci modelidir. 80.Kuruluş yıl dönümünü kutladığımız Köy Enstitüleri gerçek anlamda öğrenci merkezli, öğrencilerin yaparak ve yaşayarak öğrenme sürecini ilke edinen bir eğitim-öğretim ortamı yaratmayı hedeflemiş ve bunda da başarılı olmuştur.
Korona Günlerinde bireysel içe dönüşü yaşayan bizlere toplumsal dayanışmanın en güzel örneklerini sunan bu okulların kapatılması yakın tarihimizin en tartışmalı konusudur. Tarihsel mirasını ve misyonunu sahiplendiğimiz bu modele son verilmek yerine ihtiyaç doğrultusunda geliştirilseydi günümüzde eğitimde sorunlar olmazdı.
Köy Enstitüleri sadece tarımsal üretimi değil aynı zamanda kurulan sağlık ocaklarıyla halk sağlığını toplumcu bir anlayışla da gözetmiştir. Kısa bir eğitim deneyimimiz olan bu okullar bugün için bizlere başta fırsat eşitliği olmak üzere bilimsel, kamusal bir eğitimin mirasını bıraktılar.
Köy Enstitüleri kuran Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç başta olmak üzere bu okullardan mezun olan idealist öğretmenleri saygı ile hatırlıyoruz.