Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) Başkanı Nadir Küpeli, enerji sorununun yol açtığı üretimdeki 72 saatlik elektrik kesintisinin, Eskişehir sanayisinde yaklaşık 100 milyon dolar ciro kaybına neden olduğunu açıkladı.
Dünya Gazetesi’nde yer alan haber de Küresel ölçekli bir enerji sıkıntısı yaşandığını, dünyanın artık fosil yakıtlardan vazgeçerek, yenilenebilir enerjiye yöneldiğine dikkat çeken Küpeli, aynı kesintilerle tekrar karşılaşmamak için alternatif planlara ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
Eskişehir OSB’de birçok işyerinin çatısının GES için önemli bir potansiyele sahip olduğunu aktaran Küpeli, “Bölgemizde faaliyet gösteren 802 firmamız var. Yaklaşık 600 megavat gücünde GES kurulabilecek boşta çatımız bulunuyor. Sanayiciler bu alanda yatırım yapıp, kendi elektriğini kendi üreterek, kendi tüketmek istiyor. Ancak yatırım konusunda önümüze birçok formalite çıkıyor. Organize Sanayi Bölgeleri resmi bir kurumdur. Biz bu süreci çok net bir şekilde kendimiz, daha kısa vadede yönetebiliriz. Burada ciddi bir iradeye ihtiyacımız var. Bakanlığımız burada OSB yönetimlerine sorumluluk vermeli” dedi.
“Alternatif planlar yapılmalı”
GES yatırımlarını özendirecek tedbirlerin alınması gerektiğine vurgu yapan Küpeli, şunları kaydetti: “Şuanda katma değer vergisi, gümrük muafiyeti gibi birkaç tane cılız teşvikler var. Daha fazla yatırım için daha fazla teşvik gerekiyor. Lisansız elektrik üretimiyle ilgili 1 megavatlık bir sınır var. Bunun 5 veya 10 megavat gibi limitlere çıkarmak gerekir. Güç miktarına bakılmadan ve yöre ayrımı yapılmadan, belirli verimliliğin üzerindeki güneş panellerinin kullanılması şartıyla yatırımcıya yüksek oranda vergi indirimi, faiz desteği, uzun vadeli kredi destekleri gibi destekler verilmeli.
Eskişehir OSB saatte yaklaşık 200 megavat civarında güç tüketiyor. Eskişehir OSB’nin 600 megavat kurabilecek gücü varken, hiç değilse bunun yüzde 30’unu veya yüzde 40’ını kullansa hiç kimseden elektrik almadan kendi işini kendi görebilir. Ülkemiz büyüyor, enerji ihtiyacımız da buna bağlı olarak büyüyor. Fosil yakıttan çıkmaya çalışıyoruz. Önümüzdeki 2035 yılına kadar güvenlik önlemleri de alınarak nükleer santrallerin kurulması gerekiyor.”