Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli, TCDD tarafından Hasanbey Lojistik Merkezi ile OSB arasındaki 7 kilometrelik demiryolu hattının yapımı konusunda artık adım atılmasını beklediklerini belirtti.
Eskişehir sanayisi açısından çok önemli olan Gemlik Limanı demiryolu hattının yapılmasıyla lojistik masraflarında yılda 40 milyon Euro’luk tasarruf edeceklerine dikkat çeken Küpeli, “TCDD tarafından Gemlik Limanına olan demiryolu bağlantısının yapılmasını 25 yıldır, buna ek olarak Hasanbey Lojistik Merkeziyle OSB arasında demiryolu bağlantısının yapılmasını 15 yıldır sürekli dile getiriyoruz. Eğer bu demiryolu bağlantılarımız yapılmış olsaydı, yılda ihracat ürünlerimizin taşımasında 40 milyon Euro tasarruf etmiş olacaktık. Demiryolu bağlantımız olsaydı, Eskişehir OSB’ye daha fazla yeni yatırım gelecek, OSB’nin bugün 1,7 milyar dolar olan ihracatı muhtemelen en az 2,5 milyar dolar olacaktı. Eskişehir OSB çok hızlı büyüyor, önümüzdeki 10 yılda hedeflenen üretim, istihdam ve ihracat rakamları ortada. Bu kadar ihracat yükünü karayoluyla taşımak artık mümkün değil. Acilen demiryolu bağlantısına ihtiyacımız var. Ulaştırma Bakanlığımızdan ve TCDD’den isteğimiz, Eskişehir OSB ile Hasanbey Lojistik Merkezi bağlantısını ve en önemlisi Gemlik Limanı demiryolu bağlantısını en kısa sürede hayata geçirmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
“Eskişehir OSB hızla büyüyor”
Eskişehir OSB’nin hızla büyüdüğünü ve 2023 yılı ihracat hedeflerinin 5 milyar dolar olduğunu söyleyen Küpeli sözlerini şöyle sürdürdü: “Salgının 3 ay süren ilk etabını tamamlıyoruz. Bu süre zarfında ülke olarak devlet ve millet iş birliği içinde zor bir dönem geçirdik. Ekonomik açıdan hem sanayimiz hem de bazı meslek grupları bu yaşanan gelişmelerden oldukça etkilendiler. Bu dönemde yaşanan ekonomik kayıpların hızla telafi edilmesi gerekiyor. Eskişehir sanayi olarak bizler bu dönemde çoğu işletmemiz ara vermeden üretime devam ettik. İstihdamımızı koruduk ve ihracat yaptığımız birçok ülkede sıkıntılar olmasına rağmen, bütün yol ve yöntemleri kullanarak ihracat yapmak için var gücümüzle uğraştık. Bizim için ihracat en önemli gelir kapısı. Eskişehir’in ihracata dayalı bir sanayi yapısı var. Sanayimizin her yıl daha fazla ve daha uygun lojistik maliyetlerle ihracat yapabilmesi çok büyük önem taşıyor. Eskişehir OSB çok hızlı büyüyor. Son 10 yılda büyük bir gelişme gösterdik. Son 10 yılda yeni yatırımlar için Eskişehir OSB’de 185 yatırımcıya 3,2 milyon metrekare arazi tahsis edildi. 2010 yılında OSB’deki üretim yapan tesis sayısı 347 iken bugün bu sayı 542’ye ulaştı. 195 yeni sanayi tesisi OSB’de üretime başladı. Çalışan sayımız aynı dönemde 21 bin kişi artarak, 23 binden 44 bin kişiye çıktı. Yine bu dönemde OSB’deki sanayi kuruluşlarımızın 1,1 milyar dolar olan ihracatı 1 milyar 750 milyon dolara ulaştı. Bu yaşadığımız dönemin olumsuz etkilerinin kısa sürede geçmesi ve dünyadaki büyük ölçekli üretim yapan sanayi gruplarının yeni dönemde yatırım ve üretim merkezi tercihlerini ülkemize, dolayısıyla Eskişehir’e yönlendirmeleriyle birlikte, projeksiyonlarımıza göre 2025 yılında çalışan sayımızın ilk etapta 60 bin kişiye, 2030’lu yıllardaysa üretim yapan tesis sayımızın 750’ye sanayide çalışan sayısının ise en az 75 bin kişiye ulaşacağını tahmin ediyoruz. Buna bağlı olarak, Eskişehir OSB’den gerçekleşen sanayi ürünleri ihracatımızın da 2023 yılı sonunda 5 milyar dolara ulaşması hedefleniyor.”