İmar Barışı bilgilendirme toplantısında konuşan Güler, ticaretle uğraşanların imar ve ruhsat sorununu İmar Barışı sayesinde çözüme kavuşturabileceğini ve bu fırsatın kaçırılmaması gerektiğini kaydetti.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Eskişehir Ticaret Odası işbirliğinde “İmar Barışı” hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi. 3 Ağustos Cuma günü, ETO Meclis Toplantı Salonu’nda düzenlenen ve yoğun ilgi gösterilen toplantıya ETO Başkanı Metin Güler, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hikmet Çelik de katıldı. Toplantı öncesinde konuşan Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, devletin İmar Barışı adı altında çok büyük imkan sağladığını belirterek, imar mevzuatına veya ruhsata aykırı yapıları olan üyelerin ve vatandaşların bu fırsatı kaçırmamaları gerektiğini kaydetti. İmar Barışı sayesinde yapı maliklerinin devletle ihtilaflı durumunun ortadan kalkacağını, ruhsat ve iskanı olmayan binalarda kat mülkiyeti tesis edilebileceğini belirten Güler, ticaretle uğraşanların da imar ve ruhsat sorununun çözüme kavuşturulabileceğini söyledi. Bilgilendirme toplantısının düzenlenmesi için talepte bulunan ETO’nun İnşaat Taaahhüt, Mesleki, Bilimsel ve Teknik Faaliyetler, Yapı Kooperatifleri meslek komitelerine teşekkür eden Güler, üyeleri yakından ilgilendiren konularda bilgilendirme faaliyetlerine devam edeceklerini dile getirdi.
İmar Barışı sayesinde tüccar mülkünü teminat gösterebilecek
Toplantıda konuşan Çevre ve Şehircilik İl Müdür Hikmet Çelik ise, imara aykırı binaların 1950’li yıllardan günümüze kadar geldiğini ve bugün itibariyle 13 milyona yakın binanın imara aykırı olduğunu söyledi. Bu binalara sahip olan vatandaşların ceza ve yıkım kararları ile karşıya kaldığını belirten Çelik, pek çok binanın bu nedenle su, elektrik, doğalgaz gibi
hizmetlerden faydalanamadığını kaydetti. Yine ruhsatı olmaması nedeniyle hem vatandaşların hem de ticaretle uğraşanların kendi mülklerini bankalara teminat olarak gösteremediğini belirten Çelik, İmar Barışı’nın bu sorunu da çözüme ulaştırdığını ifade etti. İmar sorununun kangren haline dönüştüğünü ve çözümü için çok önemli bir adım atıldığını belirten Çelik, İmar Barışı’ndan faydalanmak isteyenlerin Yapı Kayıt Belgesi almak zorunda olduğunu ve bu belgeyi 31.12.2017 tarihinden önce yapılmış binalar için verilebildiğini söyledi.
ETO üyeleri sordu, yetkililer cevapladı
Yapı Kayıt Belgesi için son başvuru tarihinin 31.10.2018 tarihi olduğunu kaydeden Çelik, Yapı Kayıt Belgesi bedelinin ise yapının bulunduğu arsanın emlak değeri ile yapının yaklaşık maliyetinin toplamı üzerinden, konutlarda %3, ticari yapılarda ise %5 olarak hesaplanacağını dile getirdi. Toplantıda Çevre ve Şehircilik İl Şube Müdürleri Birol Acar, Emin Murat Kayalı, Nezayi Aslanpençesi, Mimar Gökçe Koçak, Mühendis Ümit İnce tarafından İmar Barışı’nın kapsamı, kimlerin İmar Barışı’ndan faydalanabileceği, İmar Barışı’nın sağladığı kolaylıklar hakkında geniş çaplı bilgi verilerek, ETO üyelerinin sorularını yanıtlandı.