Eskişehir Ticaret Odası Meclis toplantısında konuşan Başkan Metin Güler, gündeme ilişin değerlendirmelerde bulundu.
Geçtiğimiz hafta Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şafak Çomaklı ile gerçekleştirdiği ziyaret ile ilgili detayları paylaşan Güler, önlerine 7 hedef koyduklarını, bu hedefleri de üniversite ile kuracakları işbirliği ile hayata geçireceklerini ifade etti. İş adamlarının üniversitelerden yeterince faydalanamadığına vurgu yapan Güler, “Birbirinden değerli üç tane üniversitemiz var. Bunların inanılmaz iş yapma kabiliyeti var. Altyapı olarak inanılmaz donanımları var. Fakat orası ayrı bir sırça köşk gibi duruyor. İş adamlarımız bundan faydalanmıyor. Bilgi ve pratiği birleştirirsek ortaya verimli işler çıkar. Gitmezseniz, kapıyı çalmazsanız olmuyor” dedi.
“İlçeler kapasitelerinin farkında değil”
Kent turizmiyle ilgili de konuşan Güler, Bilecik, Afyon, Kütahya ve Konya’nın Eskişehir ile turizm noktasında yarışmak istediğini söyledi. İlçelerdeki turizm konusunda potansiyel olduğunu ancak bu potansiyelin değerlendirilmediğine dikkat çeken Güler, “Merkezimiz ne kadar gelişiyorsa ilçelerimizi de geliştirmek zorundayız. İlçelerimizi geliştiremezsek kentimizi de daha fazla geliştiremeyiz. Potansiyeli çok yüksek ilçelerimiz var. Bunları daha anlaşır hale getirmek zorundayız. Bizim ilçelerimizi fark etme zorunluluğumuz var. Şurada Frig Vadisi var. Yanlış anlamayın ‘şurada kaç kişi Frig Vadisine gitti’ diye sorsam çok az kişi el kaldırır. Kendi değerlerimizi kendimiz bilmiyoruz. Kent olarak bunu söylüyorum. İlçelerimizin kapasitesi olmasına rağmen, ilçeler kendi kapasitelerinin farkında değil. Bunlara hep birlikte vesile olacağız” diye konuştu.
“Tarımdaki payımız çok düşük”
4-8 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek Tarım Fuarı üzerinden kentteki tarım faaliyetlerini de değerlendiren Güler, “Türkiye genelindeki ortalamaya baktığımız zaman tarımdaki payımız çok düşük. Eskişehir ekonomisinde tarımın payı yüzde 10. Tarımın hangi noktaya geldiğini burada hepimiz biliyoruz. Üreten bir tarım politikamız vardı, ihracat yapan bir politikamız vardı ama tarım politikasında, ürün geliştirmesi noktasında, ürün çeşitlendirme noktasında maalesef ilçelerimizde ciddi sıkıntılar var. Bilinçli tarım yapmıyoruz” ifadelerini kullandı.
“Boş stant kalmadı”
Güler ayrıca, 4-8 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan Tarım Fuarı öncesi bütün stantların satıldığını belirterek, fuara 80 bin ile 100 bin arasında ziyaretçi beklediklerini söyledi.