banner536

Eskişehir’in eylül ayı ekonomi karnesi açıklandı

Eskişehir Ticaret Odası (ETO), Eskişehir’in Eylül ayı ekonomi verilerini paylaştı. ETO tarafından yayınlanan bültende bir önceki yılın Eylül ayına ait veriler baz alındı.

Eskişehir’in eylül ayı ekonomi karnesi açıklandı
13 Kasım 2018 Salı 00:42

İşte Eskişehir Ticaret Odası'nın (ETO) hazırladığı raporda ekonomide öne çıkan başlıklar ve detayları…

-ENFLASYON-

TÜFE’de (2003=100) 2018 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 6,30, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 19,37, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 24,52 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 13,75 artış gerçekleşti.

-TÜFE ORANLARI-

Türkiye genelinde olduğu gibi Eskişehir’de de enflasyon baskısı Eylül ayında da şiddetli biçimde hissedilmeye devam etti. Eskişehir, Bursa, Bilecik bölgesi için aylık tüketici fiyatlarına göre hesaplanmış enflasyon oranlarının 2017 Eylül ayından 2018 Eylül ayına kadar geçen bir yıllık dönemde Eskişehir bölgesinde yıllık enflasyon yüzde 23,89 olarak gerçekleşti.

-SANAYİ ÜRETİM-

Sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,7 arttı. Sanayinin alt sektörleri (2015=100 referans yıllı) incelendiğinde, 2018 yılı Ağustos ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,1, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,2 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 2,9 arttı. Sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 1,1 azaldı. Sanayinin alt sektörleri (2015=100 referans yıllı) incelendiğinde, 2018 yılı Ağustos ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 5 artarken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,5 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 0,8 azaldı.

-DIŞ TİCARET-

Ağustos ayında Temmuz’a göre hem ihracat hem de ithalatta hissedilir düşüşler kaydedildi. Eylül’e gelindiğinde her ikisinde de artış yaşandığı gözlendi. İthalatta Ağustos’tan Eylül’e yüzde 21,8’lik ve ihracatta yüzde 17,41’lik artış kaydedildi. Eylül’de Eskişehir için ihracatın ithalatı karşılama oranı Eylül itibarı ile yüzde 133 olarak gerçekleşti.

Eskişehir için ihracatın ithalat üzerinde olan seyri Eylül ayında da devam etti. Ocak ile Mayıs arasında kalan dönemde ihracat-ithalat makası azalıp artsa da, Haziran’dan itibaren ihracat-ithalat makası açılmış ve bu makas genişliğini korudu.

-AÇILAN- KAPANAN ŞİRKETLER-

Eskişehir’de Eylül ayında kurulan şirket sayısına bakıldığında ilk olarak Temmuz rakamına geri dönüldüğü görülmekte. Temmuz’dan Ağustos’a yaşanan düşüşün tam tersi şiddette Ağustos’tan Eylül’e artış kaydedilerek, bir ayda kurulan şirket sayısı 55’e yükseldi. Yüzdesel olarak kurulan şirket sayısı Ağustos’tan Eylül’e yüzde 61,7’lik bir artış gösterdi. Kurulan gerçek kişilere ait işletme sayısı da Haziran rakamı olan 45’i yakaladı. 2018 Eylül ayında Eskişehir’de kapanan şirket sayısı yine tek haneli ve yalnızca 3 olarak gerçekleşti. Kapanan gerçek kişilere ait işletme sayısı Eylül ayında 34 olarak gerçekleşti.

-KREDİLER-

Eskişehir’de kullanılan nakdi kredilerde 2018 Ocak ayında bu yana izlenen yavaş artış eğilimi Ağustos ayında da devam etti. Ağustos ayı itibarı ile Eskişehir’de kullanılan nakdi kredi miktarı ilk defa 15 milyar TL bandını aştı. 2017 Ağustos’undan 2018 Ağustos’una kadar geçen sürede Eskişehir’de kullanılan nakdi kredi miktarındaki artış oranı yüzde 13,25 olarak gerçekleşti. 2018 Ağustos itibarı ile Eskişehir’de kullanılan nakdi kredilerin yüzde 59,5’u özel yüzde 40,5’i kamu banklarından kullanıldı.

-ÇEK-SENET İŞLEMLERİ-

2018 yılı Temmuz ayından itibaren Eskişehir’de protesto edilen senet sayıları 2017’nin aynı aylarına göre daha fazla olarak gerçekleşmeye başladı. Ağustos ayında protesto edilen senet tutarı 6 milyon 700 bin TL civarında iken bu rakam Eylül ayında Eskişehir için 2017 ve 2018 döneminin rekor seviyesi olan 20 milyon 800 bin TL civarına yükseldi. Eylül ayı tutarı Ağustos’un yaklaşık 3 katı ve 2017 Eylül ayındaki rakamın da 2 katı. Karşılıksız işlemi yapılan çek sayısı 2018 Temmuz’undan sonra yaşanan düşüş trendi Eylül ayında da devam etti. Karşılıksız işlemi yapılan çek sayısı Ağustos ayında 337 iken bu rakam Eylül ayında 217’e düştü. Eylül ayında karşılıksız işlemi yapılan çek tutarı 2017 aynı ayındaki rakamın yaklaşık 2 katı. Buna karşın, tutar Ağustos ayından Eylül ayına düşüş gösterdi.

-KONUT SATIŞ VERİLERİ-

Ağustos ayında hem Türkiye genelinde hem de Eskişehir’de konut satışlarında yaşanan düşüşün hemen ardından konut piyasası bu duruma Eylül ayında tepki vermiş gibi duruyor. Eskişehir’de konut satışları 2018 Temmuz’undan Ağustos’una yüzde 12,7’lik bir düşüş göstermişken, Ağustos’tan Eylül’e yüzde 12,5’lik bir artış kaydetmiştir. Buna rağmen Temmuz’dan bu yana Eskişehir’deki konut satışları 2017’nin aynı dönemindeki rakamlardan daha düşük kalmaya da devam etmektedir.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.