banner536

DIŞA BAĞIMLILIĞI HIZLA AZALTMAMIZ GEREKİYOR

AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Emine Nur Günay, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün Mahmudiye İlçesindeki tesisi ve araştırma merkezini ziyaret etti.

DIŞA BAĞIMLILIĞI HIZLA AZALTMAMIZ GEREKİYOR
04 Ekim 2019 Cuma 13:53

AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Emine Nur Günay, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün Mahmudiye İlçesindeki tesisi ve araştırma merkezini ziyaret etti. Prof.Dr. Günay burada Dr. Sabri Çakır ve diğer yetkililerden “Anadolu-T” projesine dair brifing aldı, araştırma merkezini ve üretim tesisini gezdi, önemli açıklamalarda bulundu.

GIDA GÜVENLİĞİ VE REKABET İÇİN YERLİ ÜRETİM ŞART
"Kanatlı hayvancılıkta dışa bağımlılığı kaldırmalıyız" diyen Günay “Türkiye kanatlı hayvancılık sektörünün önemli bir üreticisi, tüketicisi ve ihracatçısı. Ülkemiz üretimde dünyada 9, ihracatta 5. sırada yer almaktadır. Ülkemizde kişi başına tüketilen etin yüzde 65’i kanatlıdır. Modern entegre tesis yatırımları, yarattığı istihdam, uzman üretim, dış ticaretteki yüksek payı ile ülkemiz için önemli bir sektör. Tüm sektör bileşenleri ile 1.5 milyon insana gelir kaynağı olmakta, 7 milyar dolarlık ekonomik değer yaratmaktadır. Bu nedenle rekabet gücümüzü artırmak, iç piyasayı beslerken dış pazarları genişletmek, sürdürülebilir üretim ve ihracat için atak yapmak için kritik bir dönemdeyiz. 2018 yılında 2.2 milyon tavuk üretimi için 13-15 milyon adet damızlık tavuk kullanılmıştır. Bu damızlık miktarı için yurtdışına 75 milyon Avro ödenmiştir. Damızlık temininde ülkemiz iki yabancı firmaya bağımlı. Bu dönemi çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor, bizim için stratejik bir sektör olan kanatlı hayvancılıkta dışa bağımlılığı kaldırmalıyız" dedi. 

DESTEK OLMAMIZ GEREKİYOR
Günay “Ancak kanatlı hayvancılık sektörünün ana hammaddesi damızlık materyalde yüzde 100 yurtdışına bağımlıyız. Tavuk eti üretimi konusunda damızlık materyalin ilk etapta %15’nin yerli imkanlarla karşılanması hedeflenmiştir. Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen proje kapsamında üretilen ilk damızlıklar “Anadolu-T” adıyla 2018 yılında özel sektöre sunulmuştur. Araştırma merkezini ve çok hijyenik bir ortamda üretim yapan tesisi gezdik. Burada büyük bir emek var, ayrıca ülkemiz için stratejik bir proje yapılıyor. Başta projenin mimarlarından Dr. Sabri Çakır, değerli ekibi ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum, başarılı çalışmalarının devamını diliyorum. Karşılaştıkları sorunları aktardılar, ilgili bakanlarımıza ilettim, kısa vadeli de olsa bazı çözümler gerçekleşti. Bu tür projelere tüm desteği vermemiz gerekiyor" diye konuştu. 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.