TUBİTAK Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında yürütülen “Kaynaştırma Sınıflarında Eğitim Alan, İşitme Engelli Öğrencilere Yönelik Destek, Özel Eğitim Hizmetlerinin İncelenmesi Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması” başlıklı TÜBİTAK Projesinin kapanış toplantısı Anadolu Üniversitesi Kongre Merkezi Kırmızı Salon’da gerçekleştirildi.
Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Yasemin Ergenekon, açılış konuşmasında, “Kaynaştırma uygulamalarında paydaşlar çok önemli. Öğrencilerimiz, onların aileleri, öğretmenler ve işin akademik boyutuyla ilgilenen bizler bu uygulamalarda önemli roller üstleniyoruz. Çocukların ve ailelerin yaşamına dokunan bir çalışma yaptıkları için projede yer alan Doç. Dr. Hasan Gürgür ve değerli hocalarımı, genç meslektaşlarımızı kutluyorum. Bu projede olduğu gibi sorunları çözmeye çalışan projelere ihtiyacımız var. Bu çalışma bu anlamda ilklerden bir tanesi dolayısıyla ben tüm proje ekibine alana getirdikleri çözümler için teşekkür ediyor ve bu tür çalışmaların artmasını diliyorum” dedi.
Projenin yürütücüsü Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Gürgür ise proje hakkında şunları aktardı:
“TÜBİTAK destekli üç yıl devam eden bu projede asıl hedef kitlemiz, kaynaştırma ortamında eğitim alan işitme engelli öğrenciler. Çalışmadaki temel amacımız Anadolu Üniversitesi bünyesindeki İşitme Engelli Çocuklar Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi (İÇEM)’in uygulamalarını Türkiye geneline yaygınlaştırabilecek bir modele dönüştürmekti. Türkiye genelinde ulaştığımız hedef kitle ile Erzurum, İstanbul, Gaziantep, İzmir, Samsun ve Ankara’da çalıştaylar düzenleyerek yaklaşık 200 öğretmenin de katılımıyla mesleki gelişim çalışmaları düzenledik. Bunun haricinde Türkiye genelinde bir anket uygulaması yaptık. Elde ettiğimiz bulgulara dair bir içerik oluşturduk. Bu kapsamda da üç yıldır yaptığımız çalışmalarımızın sonuçlarını bu toplantıda aktaracağız. Sonuç olarak yaptığımız kapanışın toplantısında da amacımız sizlere gerçekleştirdiğimiz süreci tanıtmak, elde ettiğimiz bulgulardan bahsetmek ve bilgilendirme sağlamak.”