Eğitim Bir-Sen imza kampanyası başlattı.
Esgündem26.com: Eğitim Bir-Sen Eskişehir Şubesi, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan performans değerlendirme sistemi taslağının geri çekilmesi ve öğretmene şiddete karşı yasal düzenleme talebiyle imza kampanyası başlattı. Kampanya bir ay sürecek. Performansa karşı toplanan imzalar Milli Eğitim Bakanlığına, şiddete karşı yasal düzenleme talebiyle toplanan imzalar ise Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına gönderilecek.
KAMPANYA BİR AY SÜRECEK
Atatürk Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi bahçesinde açılan imza masasıyla kampanyanın startını veren Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı Muammer Karaman, bir ay boyunca taslağın geri çekilmesi ve söz konusu taslağa tepkilerini dile getirmek için imza toplayacaklarını açıkladı.
ÇALIŞMA BARIŞINI YOK EDECEK
Karaman, öğretmenlerin eğitimin niteliğine ve öğretmenin mesleki gelişimine hiçbir katkısı olmayacak, aksine kurumsal bütünlüğü bozacak, mesleki motivasyonu düşürecek, çalışma barışını yok edecek, işbirliğini zedeleyecek, öğretmenlik mesleğini örseleyecek performans değerlendirme sürecine tabi tutulmak istendiğini söyledi.
HUKUKİ DAYANAĞI YOK
Performans değerlendirme taslağının hiçbir hukuki ve kanuni dayanağı olmadığını savunan Karaman, “Eğitim gibi uzun, sonuçları hemen alınamayan bir süreçte anlık veya kısa vadeli performans ölçümünün mümkün olmadığı eğitimi bilenlerce açık bir gerçektir. Meslekleriyle ilgili konularda söz hakkı verilmeyen, politika belirlenirken tecrübesine müracaat edilmeyen, içerik, yöntem ve materyalleri seçme ve okul yönetimiyle ilgili karar süreçlerine hiçbir zaman dahil edilmeyen, neredeyse eğitimin çeperinin kenarına sıkıştırılan öğretmenlerimizin, tüm bu yanlışların ayyuka çıktığı bir dönemde tek sorumlu ilan edilmesi anlamına gelecek performans taslağını haksız bir değerlendirme ve hukuksuz bir uygulama olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı.
YENİ HAK KAYIPLARI DOĞACAK
Okulların bulunduğu sosyal konumu, ekonomik imkanları, fiziki donanım ve alt yapılarını, öğrenci profilini, ebeveynlerin statüleri arasındaki farkları dikkate almayan bir değerlendirme anlayışının ülke gerçeklerinden de uzak olduğuna vurgu yapan Karaman, “Bu durum, eşitsizlikler içinde adalet aramak yeni hak kayıplarına kapı aralamak, yeniden çatışma alanları üretmekten başka bir işe yaramayacaktır” dedi.
ŞİDDETE ‘DUR’ DEYİN
Karaman, açıklamasında eğitimcilere yönelik artan şiddet olaylarına da dikkat çekti. Karaman, eğitimcilere yönelik şiddete karşı ciddi ve caydırıcı tedbirler alınmasını isteyerek, şu ifadeleri kullandı:“Her geçen gün artan şiddet olayları birçok eğitimciyi mağdur etmekte, eğitim camiasını hem tedirgin etmekte hem de üzmektedir. Önceden itibarın, ihtimamın ve saygının odağında olan öğretmenlerimiz artık hakaretin, şiddetin ve itibarsızlaştırma sarmalının içine düşürülmüştür. Aklıselim insanlar için bu bir mesleğin yıpranması değil bir milletin geleceğinin yok edilmesidir. Münferit eylemler olmaktan çıkmış, gittikçe yaygınlık kazanmış, artık toplumsal bir yara haline gelmiş bu şiddet eğitim öğretim hizmetinin yürütülmesini olumsuz etkilemekte, eğitimcilerin verimliliğini düşürmektedir. Şiddet olaylarına dur diyecek bir irade gösterilmez, şiddet uygulayan kişiler hak ettikleri cezaya çarptırılmazlar ve daha ciddi, caydırıcı tedbirler alınmaz ise çok daha ağır olaylarla karşı karşıya kalabiliriz.”