banner536

Çocuk sömürüsü; mesleki eğitim merkezleri,

Faik Alkan yazdı...

Çocuk sömürüsü;  mesleki eğitim merkezleri,
29 Ocak 2023 Pazar 03:23

Eskişehir'i ziyaret eden TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Çocuk Hakları Alt Komisyonu’nun kurum gezileri sırasındaki açıklamalarını görünce bu yazıyı yazmak gereği hissettim.

Türkiye’nin insan hakları ve özellikle çocuk hakları karnesini burada direkt tartışmak niyetinde değilim.

Sadece şu bilgiyi vererek konuya gireyim.

Yarıyıl tatilinde olması gereken 700 bin yoksul MESEM öğrencisi, sanayide veya başka sektörlerde çalışmaktadır.

Çocuk haklarına kuru ve bayat beyanlar üzerinden değil buradan bakmak gerektiğini bir eğitimci olarak düşünmekteyim.

Eskişehir'den bir okulumuzu da örnek olarak ele almak istiyorum.

Gazi Mesleki Teknik Anadolu Lisesi...

 Eskişehir'deki bütün meslek liseleri MESEM projesini uygularken, neden Gazi MTAL' nın adı ön planda?

 Adı önemli ve merkezi bir kız lisesi olmasından dolayı.

Bundan önce kısaca MESEM’e bakmak gerekir.

Çünkü; Türkiye’de iş eğitimi artık MESEM’in sistemine giren para ile çocuk sömürüsüne dönüştürülmüş durumda.

Bu yapılırken meslek liseleri büyük oranda boşaltılmış, yoksullar MEB zoruyla okuldan çıkarılıp, özel işletmelere devlet ödemeli ucuz işçi, bir tür “köle” olarak, üzerine bir de halkın parasını aktararak gönderiliyorlar.

Kamusal eğitimin bitiren siyasal iktidar anlayışı paran kadar eğitim alacaksın algısını topluma son 10 yıldır neredeyse kabul ettirdi.

Aynı iktidar meslek lisesinde okuyan çocuğa kaynak aktarmazken, çocukların emeğini sömüren MESEM ile halkın vergisinden işsizlik fonlarından parayı sermayeye aktarmaktadır.

Ulusal medyaya da yansıyan büyük sermaye grupları kendi yetişkin işçisini bile buralara yönlendirmeye başlamış, diğerleri de sıraya girmiş durumdadır.

 Kısaca MESEM demek, sömürü demektir ve halkın parasını özel şirketine transfer sistemine dayanmaktadır.

Bu sistemin çarkları, yoksul çocukları, sığınmacı çocukları içine çekerek, bilgi-beceri-duyarlılıklarını geliştirmek yerine, okuldan uzaklaştırıp, her tür muamele riskine ve çocuk sömürüsüne açık hale getirmektedir.

Eskişehir'de hızlı bir biçimde uygulamaya sokulan bu sistem meslek liselerini çok olumsuz etkilemiştir.

Haftada 1 gün okula gelen sadece bir iki ders gören MESEM’e kayıtlı kursiyerlerin eğitim emekçileri açısından yarattığı zorlukları saymak bu yazının sınırları aşmaktadır.

MESEM gerçekliğini yakından izlediğimiz Gazi MTAL aslında tam bir laboratuvar niteliğindedir.

Okulumuz 100 yıla dayanan geçmişi ile taşıdığı ismin ağırlığı ve bilinciyle bugüne kadar Eskişehir eğitim ortamına olumlu katkılar sunmuştur. Ya bugün?

Hızla MESEM’e dönüşüm sağlayan bu okulumuz, reklamcı bir anlayışa bürünmüş örgün eğitim almak isteyen kız çocuklarını merkez dışındaki kız meslek liselerine itmektedir. Bu da ekonomik krizle boğuşan velilere ekstra bir yük demektir. Çünkü merkezi ulaşım ağında en kolay gidilecek okula en az iki araç değiştirerek gitmek demektir. Ulaşımdan daha büyük sorun olan kontenjan kısıtlamasıyla - kronik bir soruna dönüşüştür. Kız çocuklarının okullaşma oranında negatif etki yaratmaktadır. MEB’in kız çocuklarının okullaşma oranını yükseltme politikalarına bu olgunun sekte vurduğunu herhalde Eskişehir Milli Eğitim Müdürlüğü değerlendirebilmektedir.

Aslında, MESEM yalanla gerçeğin mücadelesi haline dönüşmüştür. Çocuk sömürüsünü mutlak kılmak isteyen anlayışa karşı bizimki.

 “Meslek liseleri memleket meselesidir” diyen anlayış, bugün MESEM üzerinden Çin modeline yani daha fazla sömürü, daha az ücret politikalarına evrilmiştir.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.