Cumhuriyet Gazetesi 7 Mayıs 1924 tarihinde, cumhuriyet yanlısı ve hilafet karşıtı yayın yapmak üzere bizzat Atatürk tarafından sermaye desteği ile Yunus Nadi, Zekeriya Sertel ve Nebizade Hamdi bey tarafından kurularak yayın hayatına başlamıştır.
Cumhuriyet Gazetesi 1940 yılına kadar iktidarın gayri resmi yayın organı olarak devam etmiş, kuruluş misyonu doğrultusunda yapılan devrimlerin şiddetli savunucusu olmuştur. Harf devrimi, şapka devrimi, soyadı kanunu, hafta sonu tatilinin pazara alınması vb… gibi. Gazete bu süreçlere verdiği destekle ciddi tiraj kaybı yaşamış ve hükümetin desteği ile yayın hayatını sürdürebilmiştir.
Cumhuriyet Gazetesi ilk defa 28 Mayıs 1934 yılında Atatürk tarafından 10 gün süre ile kapatılmıştır. Gerekçe çok ilginç Meclis’in gizli tutanaklarını tahrif etmek suretiyle yayınlamak.(MİT TIR’ları yayınında olduğu gibi ajanlık eskiden kalma bir huy)
İkinci kapatma olayı ise 1940 yılında yine Bakanlar Kurulu kararı ile devletin genel politikasına aykırı yayın yaptığı gerekçesiyle 90 gün süreyle.
12 Temmuz 1941’de 2 günlüğüne, yine aynı yılın Aralık ayında da bu defa da devletin dış politikasına aykırı yayın yaptığı için bir günlüğüne yayını durdurulmuştur.
1938 yılına kadar cumhuriyetin savunuculuğunu yapan, Türk milliyetçiliği yanlısı yayın yapan gazete bu tarihten sonra yayın çizgisini değiştirmiş ve yayın hayatını “faşizm” yanlısı bir gazete olarak 1946 yılına kadar devam etmiş. Hatta bu dönemde İsmet İnönü’nün, Yunus Nadi’ye “Yunus Nazi” diye takıldığı ifade edilir.
Demokrat Parti kurulduktan sonra gazete yayın politikasını yine değiştirir ve Demokrat Partiyi destekleyen yayınlara başlar. Cumhuriyetin, Demokrat Parti’ye yakınlaşması iktidarı kızdırıp rahatsız etmiş ve 1946 -1950 yılları ararında çeşitli sebeplerle hakkında 9 tane dava açılmış ve sahibi Nadir Nadide sayısız defa yargılanmıştır.
Cumhuriyet Gazetesi’nin, Demokrat Parti ile birlikteliği 1957 yılında bitmiş ve tekrar CHP yanlısı yayınlarına başlamıştır. Bu tarihten sonra CHP’yi iktidara taşımak için ne gerekiyorsa yapmış, hatta demokrasi dışı bütün darbelere destek olmuş, yayınları ile çanak tutmuştur. Gazete altmışlı, yetmişli, seksenli, doksanlı ve iki binli yıllar boyunca milletten yana hiç olmadı. Her zaman elitist, seçkinci, halka tepeden bakan, jakoben bir anlayışla yayın hayatını sürdürdü. En son 2013 yılında ise FETÖ ve PKK çizgisine kaydı.
Kısaca özetlersek Cumhuriyet Gazetesi kurulduğu günden bu yana cumhuriyetçi oldu, Türk Milliyetçisi oldu, faşizm yanlısı ve faşist oldu, sağcı oldu, demokrat oldu, solcu oldu, komünist oldu, liberal oldu, darbeci seçkinci ve jakoben oldu. En sonunda ise FETÖ’cü ve PKK’lı oldu.
27 Mayıs’ı destekledi, 12 Mart’ı destekledi, 12 Eylül’ü destekledi, 28 Şubat’ı destekledi ve bu yönde yayınlar yaptı.
Güzel memleketimiz ve güzel Eskişehir’imizde hep iyi ve güzel günlerde buluşmak dileğiyle…
(Not: Bu yazı Cumhuriyet okurlarına ve CHP sözcülerine farklı bir bakış açısı getirmek için derlenmiştir.)
15 Kasım 2016, 09:45
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Bülent - 8 yıl önce
Ellerinize sağlık çok güzel özetlemişsiniz (!) Bİr daha ki yazınızda pedofili sapıklarına yönelik yazınızı da görmek isteriz